București | Calea Ferentari, nr. 12 | Tel: 0722.369.265

BINE AȚI VENIT LA CABINETUL VETERINAR DARELI!

Vaccinări

Ce trebuie să știi despre vaccinare?

Există numeroase boli care pot fi transmise de la animalele de companie la om, iar proprietarii care refuză să-şi vaccineze animalele de companie riscă să fie sancţionaţi, conform HG 984/2005, cu o amendă cuprinsă între 400 şi 1.000 lei.

„Vaccinarea profilactică antirabică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici, câinilor de stână, animalelor din adăposturi speciale, precum şi a animalelor sălbatice din grădini zoologice, circuri şi alte spaţii în care acestea sunt adăpostite, este obligaţia proprietarilor şi a deţinătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.” - adevarul.ro

Vaccinările ajută la prevenirea bolilor contagioase și uneori fatale, prin urmare, este important să te asiguri că, la vârsta potrivită, animăluțul tău primește injecțiile necesare.

Medicul tău veterinar te va ajuta să alegi programul de vaccinare cel mai potrivit. Acesta depinde în totalitate de riscurile potențiale cu care se confruntă animalul tău, existente în stilul său de viață și în mediu.


Care sunt bolile pentru care se vaccinează animalele de companie?

 Virusul distemper: Este o boală contagioasă care afectează sistemele respiratorii, gastrointestinale și neurologice din organism.

Se transmite prin contact cu secreții mucoase și apoase evacuate din ochii și nasurile animalelor infectate. De asemenea, poate fi transmis și prin contactul cu urina sau alte lichide corporale. Curenții de aer și obiectele neînsuflețite pot transporta virusul.

Distemperul este acum cel mai frecvent întâlnit la câinii tineri, nevaccinați sau imun-compromiși. Peste 50 la sută dintre câinii care contractă boala mor din cauza ei. Chiar dacă un câine nu moare, tulpina canină poate provoca daune ireparabile sistemului nervos, lăsând câinele cu paralizie parțială sau totală sau convulsii.

 Hepatita infecțioasă: Este o afecțiune foarte gravă, cauzată de un virus foarte contagios care afectează ficatul.

Hepatita infecțioasă este transmisă prin sânge, scurgeri nazale, salivă, urină sau fecale provenind de la animale infectate. Acest virus poate supraviețui mult timp și este dificil de eliminat, deoarece este rezistent la solvenți lipidici, cum ar fi eterul, dar și la acizi și formalină.

Rata mortalității la câinii cu hepatită canină variază între 10 și 30% și este, de obicei, mai mare la puii foarte mici.

Parvoviroza: Este un virus extrem de infecțios care atacă tractul gastro-intestinal și sistemul cardiovascular.

Este o boală descoperită în 1978 și are ca principală sursă fecalele animalelor infectate ce conțin o concentrație foarte mare de particule virale. Infecția, la animalele sensibile, se produce prin ingerarea virusului, care este transportat în intestin, unde provoacă inflamație.

Parvovirusul este foarte contagios și rezistent la detergenți și alcool, astfel încât, poate rămâne în mediul în care a trăit un câine infectat, până la un an. De aceea, este ușor de transmis pe părul sau picioarele animalelor, pantofii persoanelor care intră accidental în contact cu materii fecale sau alte obiecte.

Pentru cazurile în care nu este tratată, Parvoviroza are o mortalitate de peste 90%. Pentru cazurile în care se intervine cu tratament rapid, rata mortalității scade, până la 40%.

 Parainfluența: Este un virus respirator și unul dintre multele virusuri care pot provoca tusea la animale. Este extrem de contagios și se dezvoltă frecvent acolo unde multe animale stau împreună.

Se transmite prin contactul cu animalele infectate, cu bolurile și locurile în care dorm acestea, precum și prin tuse și strănut.

Leptospiroza: Este o boală cauzată de infecția cu bacteriile Leptospira. Acestea sunt răspândite, în sol și apă. Boala poate fi transmisa de la animale, la oameni. La oameni, leptospiroza provoacă simptome asemănătoare gripei și poate duce la complicații hepatice sau renale.

Animalele se pot infecta prin expunerea la apă contaminată (atât prin ingestie, fie prin contact cu membranele mucoase sau pe pielea ruptă), expunerea la urină de la un animal infectat (de exemplu, alimente contaminate, așternuturi, sol etc.), răni de mușcătură și ingerarea țesuturilor de la animale infectate.

Rabia (turbarea): Este o boala infecţioasă gravă transmisă de la animale vertebrate la om, provocată de un virus din familia Rhabdoviridae ce se fixează în celulele cerebrale provocând o meningoencefalită ireversibilă, ce conduce la deces în 5-20 de zile.

Boala poate fi răspândită de către animale prin intermediul salivei sau contactului cu ţesutul cerebral. Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor de la animalele sălbatice sau domestice. Muşcăturile care afectează faţa, capul, gâtul sau mâinile sunt considerate cu risc crescut.

 

Care este schema de vaccinare la câini?

Vaccinarea la pui: Se va face o dată la 14 zile, începând cu vârsta de 6 săptămâni, fiind obligatoriu precedată de o deparazitare. Astfel, la vârsta de 6 săptămâni se administrează vaccinul monovalent, împotriva coronavirozei. La vârsta de 8 săptămâni se administrează vaccinul polivalent DHPPiL, a cărui denumire vine de la D - distemper,  H - hepatită infecţioasă, P – parvoviroză, Pi – paraimfluenza canină, L – leptospiroza. La vârsta de 12 săptămâni se face rapel la vaccinul polivalent DHPPiL, iar la şase luni se face vaccinul antirabic. 
Vaccinarea la câini adulți: După vaccinul de la șase luni, câinele urmează a fi vaccinat anual.

 

Care este schema de vaccinare la pisici?

 Vaccinarea la pui: La 8 săptămâni se administrează vaccinul polivalent pentru care se face rapel la vârsta de 12 săptămâni. De asemenea, la vârsta de 12 săptămâni se administrează vaccinul antirabic. 
Vaccinarea la pisici adulte: După vaccinul de la patru luni, pisica urmează a fi vaccinată anual.

Ce trebuie să știi dacă vrei să călătorești cu animăluțul într-o altă țară?

 Pisicile, câinii și dihorii pot călători cu proprietarii lor în cadrul UE dacă aceștia au un pașaport care conține dovada identității și vaccinărilor lor antirabice. Pentru a călători între țările UE, animalele trebuie:

  • să fie marcate (cu ajutorul unui transmițător sau tatuaj);
  • să fi fost vaccinate antirabic;
  • să fie în conformitate cu toate măsurile de sănătate preventive pentru boli diferite de rabie;
  • să fie însoțite de un pașaport completat și emis de către un medic veterinar autorizat.

Specificațiile pentru pașaportul nou sunt prevăzute de către Comisia Europeană în Regulamentul (UE) nr. 577/2013. Pașaportul include informații cum ar fi:

  • locația transmițătorului sau a tatuajului și codul alfanumeric afișat de transmițător sau de tatuaj;
  • numele, specia, rasa, sexul, culoarea, data nașterii și toate caracteristicile importante ale animalului;
  • detaliile proprietarului și ale medicului veterinar autorizat;
  • detaliile vaccinării antirabice.

Te-ar mai putea interesa


CoolBrand
Cabinet veterinar Dareli

Despre noi


Alături de prietenii tăi, de 17 ani! Cabinetul a fost deschis în 2003, de către Dr. Răzvan Pelin, iar de atunci mii de animale de companie, împreună cu stăpânii lor, au beneficiat de cele mai atente îngrijiri medicale. Vă asteptăm!

Contact


Luni - Vineri: 9.00 - 18.00

Sâmbătă: 9.00 - 14.00

Telefon: 0722.369.265

Adresa


Calea Ferentari, numărul 12, București, sector 5